Καντάς:«Στόχος της Κορίνθου είναι η άνοδος στη Γ' Εθνική»

Συνέντευξη στο onsports.gr παραχώρισε ο τεχνικός της Κορίνθου Γιάννης Καντάς,μιλώντας για όλα τα θέματα που αφορούν την ομάδα,αλλά και γύρω από τα θέματα της προπονητικής.



Δείτε παρακάτω την συνέντευξη από το onsports.gr:

Κύριε Καντά, πώς είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας στην Κόρινθο;
«Ξεκινήσαμε ιδανικά. Σε τρεις αγώνες πρωταθλήματος έχουμε το απόλυτο και προκριθήκαμε και στον ημιτελικό του Κυπέλλου. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι».
Μπορεί η ομάδα να συνεχίσει με νίκες ως το τέλος;
«Η νίκη είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα κάθε ομάδας. Έχουμε ποιοτικούς παίκτες, καλό κλίμα στα αποδυτήρια και αυτό βοηθάει στην επιτυχία. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Στόχος της Κορίνθου είναι η άνοδος στη Γ' Εθνική και να εδραιωθεί στις επαγγελματικές κατηγορίες».
Ποια ομάδα στον όμιλο θεωρείτε ότι είναι πιο... απειλητική;
Όπως είναι αυτή τη στιγμή η βαθμολογική κατάσταση η ομάδα που μας απειλεί περισσότερο είναι ο Μανδραϊκός, χωρίς όμως να υποτιμούμε ομάδες όπως το Χιλιομόδι και η Χαλκίδα».
Τι μέτρησε στην απόφασή σας να δεχτείτε την πρόταση του κ. Πάνου Μπεθάνη;
«Πρώτα απ’ όλα η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου. Στη συνέχεια το «ανοιχτό μυαλό», στις συζητήσεις πάνω στον σχεδιασμό και προγραμματισμό της ομάδας, όχι μόνο για φέτος, αλλά σε βάθος χρόνου. Και τέλος το μεγάλο βήμα στην προπονητική μου καριέρα».
Η Κόρινθος θεωρείτε ότι διοικητικά, οργανωτικά και αγωνιστικά μπορεί να σταθεί στη Γ' Εθνική;
«Στην ομάδα αυτή την στιγμή, ο καθένας έχει τον ρόλο του με τον πρόεδρο να βρίσκεται στην κορυφή και δίπλα σε όλους, δίνοντας κάθε λύση. Αυτό μεταφέρει διοικητική, αλλά και αγωνιστική ηρεμία. Οργανωτικά βρισκόμαστε σε καλό στάδιο. Μην περιμένουμε από την μία ημέρα στην άλλη το μαύρο να γίνει άσπρο».
Πόσο βοηθούν οι οπαδοί την ομάδα να πετύχει τους στόχους της;
«Η Κόρινθος είναι το καμάρι της περιοχής. Στον πρώτο εντός έδρας αγώνα, ο κόσμος κινητοποιήθηκε. Σε ένα γεμάτο γήπεδο, ο κόσμος, δίνει ώθηση στους παίκτες».
Οι μεταγραφές που έγιναν τον Ιανουάριο προσφέρουν λύσεις στην ομάδα;
«Σε συνεργασία με τον τεχνικό διευθυντή κ. Λιβανό, βλέποντας τις ελλείψεις της ομάδας προσπαθήσαμε να τις καλύψουμε και πιστεύω ότι κάναμε ουσιαστικές κινήσεις. Πριν κάνουμε οποιαδήποτε μεταγραφή, την τεστάραμε. Το αν θα βγει ένας παίκτης ή όχι, κανείς δεν το ξέρει. Άλλωστε και οι παίκτες άνθρωποι είναι, όχι ρομπότ».
Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στον κόσμο της ομάδας;
«Να  δείξει υπομονή, να στηρίξει αυτή την μεγάλη προσπάθεια και να γίνει ο 12ος παίκτης, είτε εντός, είτε εκτός έδρας».
Μετά την απομάκρυνση του Τόγια, κρατήσατε τους ίδιους βοηθούς…
«Θα μπορούσα να έχω το δικό μου, τιμ, αλλά πριν πάρω την απόφαση μίλησα με τους ήδη υπάρχοντες - που είναι και Κορίνθιοι και γνωρίζουν το Κορινθιακό ποδόσφαιρο - και μου έδειξαν ότι είναι άνθρωποι με αρχές, ικανοί στην δουλειά τους και βάζουν πάνω απ όλα την ομάδα. Τους ανέθεσα τους ρόλους που θα έχουν, έχοντας εγώ την πλήρη ευθύνη».
Ποια είναι η φιλοσοφία πού έχετε ως προπονητής;
«Η φιλοσοφία μου είναι να έχω μία «ομάδα» που θα έχει παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα, αποφασιστικούς, σοβαρούς, πειθαρχημένους και να τα δίνουν όλα στις προπονήσεις, διότι είναι ο καθρέπτης του αγώνα και φτάνοντας εκεί να τον ευχαριστιούνται».
Παρακολουθείτε επιμορφωτικά σεμινάρια προπονητικής ποδοσφαίρου;
«Είναι μέσα στην δουλειά μου κι αυτό. Η γκάμα του ποδοσφαίρου είναι μεγάλη και θα πρέπει να παραμένουν ενήμεροι. Όλα εξελίσσονται. Άλλωστε, κρατάς αυτό που σε εκφράζει».
Τι λείπει από τον χώρο της προπονητικής;
«Λείπει η συνεργασία μεταξύ των προπονητών. Στην Ελλάδα υπάρχει η μυστικοπάθεια. Εκτός ότι όλοι είμαστε παντογνώστες, δεν υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ μας που θα σε κάνουν να σκεφτείς περισσότερο. Για παράδειγμα στην Αγγλία και την Πορτογαλία οι προπονητές - επαγγελματικών κατηγοριών - μιλούν μεταξύ τους για τακτικές, συστήματα, σχηματισμούς με αντιπαραθέσεις. Δεν έχουν να κρύψουν κάτι. Οι πληροφορίες που αποκομίζουν τους κάνουν να σκεφτούν το κάτι παραπέρα, ενώ εμείς που δεν το κάνουμε, τους αντιγράφουμε».
Πόσο καλές είναι οι σχολές της ΕΠΟ;
«Η κάθε σχολή σου βάζει τις βάσεις, αλλά και τον τρόπο σκέψης για την συνέχεια. Υπάρχουν εξαιρετικοί εκπαιδευτές. Το θέμα πάντα είναι γιατί πας. Από εκεί και πέρα θα πρέπει θα μπει ο προβληματισμός».
Αν ήταν στο χέρι σας να αλλάξετε κάτι στο ποδόσφαιρο ποιο θα ήταν αυτό;
«Όλα ξεκινάνε από την παιδεία. Από εκεί και πέρα, θα άλλαζα την νοοτροπία των παραγόντων. Θα προσπαθούσα να δώσω την αξιοπιστία που λείπει στην Ελλάδα και καλύτερη θέση στον Έλληνα προπονητή».
Ποια είναι η συμπεριφορά σας απέναντι σε έναν παίκτη;
«Η συμπεριφορά μου είναι ίδια απέναντι σε όλους τους ποδοσφαιριστές. Την προπονητική μου καριέρα θα την χαρακτηρίζω ως ένα τρένο με αφετηρία και τερματισμό. Σε αυτό το ταξίδι, υπάρχει συγκεκριμένη πλοήγηση και θα πρέπει όλοι όσοι είναι στην ομάδα να την ακολουθήσουν. Αν κάποιος αξίζει να παίζει τότε θα παίζει, αλλιώς όχι».
Πώς συμπεριφέρεστε στους παίκτες - βεντέτες;
«Από την πρώτη μέρα τους εξηγώ πώς δουλεύω, σέβομαι την προσωπικότητά τους και τους ζητώ να είναι το πρότυπο ποδοσφαιριστή».
Πώς συμπεριφέρεστε στους ντεφορμέ παίκτες;
«Για εμένα δεν υπάρχουν παίκτες ντεφορμέ ή φορμαρισμένοι. Υπάρχουν παίκτες που έχουν την ικανότητα ή δεν την έχουν, να προσαρμόζονται γρήγορα στην ιδέα ενός συγκεκριμένου τρόπου παιχνιδιού, βγάζοντας τις ποδοσφαιρικές τους αρετές».
Η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στο ποδόσφαιρο;
«Δεν υπάρχει κανένα κουμπί στον οργανισμό που να γράφει ψυχολογία, και πατώντας το να την ρυθμίζει. Δεν την πάω αυτή τη λέξη. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να είμαστε δίπλα στους παίκτες, να τους μιλάμε και να κάνουν με την σειρά τους ότι τους έχουμε ζητήσει. Αν είσαι προετοιμασμένος σωστά, όλη την εβδομάδα, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Αν δεν το κάνεις, κυριαρχεί ο φόβος και όλα γυρίζουν μπούμερανγκ».
Τα συστήματα στο ποδόσφαιρο ήταν συγκεκριμένα π.χ. 4-4-2, 4-3-3, 3-5-2 κλπ. Τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε για 4-3-1-2, 4-2-3-1 κλπ.  Ποια η γνώμη σας και πως παίζει η ομάδας σας;
«Το ποδόσφαιρο έχει βασικές αρχές, οι οποίες δεν αλλάζουν. Το σύστημα από μόνο του, δεν παίζει. Η τακτική, ο σχηματισμός είναι πιο σημαντικός. Κάθε παιχνίδι έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες».
Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας, το αύριο του ποδοσφαίρου;
«Τα συστήματα και οι σχηματισμοί θα ρυθμίζονται από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα συνδυάζονται οι παίκτες μεταξύ τους. Από εκεί και πέρα οι παίκτες του αύριο θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι σε υψηλές ταχύτητες, έχοντας ως βασικό τους χαρακτηριστικό την τεχνική».
Ποιους παίκτες ξεχωρίζετε;
«Ξεχωρίζω τους έξυπνους παίκτες, γιατί έχουν την ικανότητα, σε ένα τόσο απαιτητικό και πολύπλοκο, άθλημα, να καταφέρνουν να φαίνονται όλα απλά».
Ποιον προπονητή θα ξεχωρίζατε;
«Αυτόν που θα κέρδιζε με την προσωπικότητά του, τους πάντες».
Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη των Ακαδημιών, άνθισε τα τελευταία χρόνια. Κατά τη γνώμη σας, ήταν λάθος αυτή η παρατεταμένη έλλειψη υποδομών;
«Στις χώρες του εξωτερικού, ασχολούνται περισσότερο με τις Ακαδημίες. Εδώ υπάρχουν ομάδες που διατηρούν ακαδημίες, επειδή είναι υποχρεωτικό. Χωρίς ακαδημίες, το μέλλον των ομάδων, θα είναι αβέβαιο. Θα πρέπει να  δώσουμε το κίνητρο στα μικρά παιδιά να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο. Θα πρέπει οι νεαροί ποδοσφαιριστές να έχουν, άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις και το όσο το δυνατόν καλύτερη προπόνηση».
Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό ποδόσφαιρο στις μικρές ηλικίες;
«Νοσεί αυτό το κομμάτι. Χρειάζεται να γίνουν πολλά για να βελτιωθεί αυτό το κομμάτι».

Tags: ,

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 σχόλια

Leave a Reply