Η παράδοση είναι σημαντική για όλους τους ανθρώπους αλλά κυριότερα για τους νέους,γιατί η παράδοση ζει και θα ζει αιώνια.Κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνάει από που προερχόμαστε και γιατί είμαστε εδώ που είμαστε.Θα αρχίσω να αναφέρομαι στην παράδοση αλλά και στο πως την αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι.
H προσφυγιά πλέον του ενός εκτομμυρίου Ελλήνων,οι απώλειες χιλιάδων άλλων,η ανάγκη επιβίωσης αλλά και η κοινή ένταξη Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952 ήταν οι σημαντικότερες αιτίες για την απουσία της γνώσης και της σκέψης γι'αυτή την τραγική στιγμή του Ελληνικού λαού.Έτσι με δεδομένη αυτήν την κατάσταση μέχρι πριν λίγα χρόνια ο Μικρασιατικός Ελληνισμός περιορίστηκε σε μία ελειπή μνήμη που δεν παρήγε τίποτα και δεν συνέβαλλε σε τίποτα. Όλα αυτά μέχρι πολύ πρόσφατα όταν το δικαίωμα στη μνήμη προβλήθηκε ως κεντρικό αίτημα, μαζί με το δικαίωμα στη γνώση, στην ιστορία, στην αναφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα, παράλληλα με το ζητούμενο της αναγνώρισης της γενοκτονίας.Έτσι παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα, εντούτοις δεν έχει γίνει κατορθωτή στο μέγιστο βαθμό η επιστροφή στη Μικρασιατική ταυτότητα, αφού κάθε τόσο υπάρχουν σημάδια και πράξεις, αλλά και παραλείψεις και ολιγωρίες, που ακυρώνουν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια επαναφοράς. Από όλους μας αβίαστα βγαίνει ένα ερώτημα γιατί οι νέες και οι νέοι είναι μακριά; Τι φταίει; Φταίει η νοοτροπία τους, η παιδεία τους, η οικογένειά τους, η πνευματική ηγεσία τους, η παγκοσμιοποίηση, ο πολυπολιτισμός; Πιστεύω πως φταίνε και όλα μαζί και κάθε ένα ξεχωριστά.Φταίει η νοοτροπία της νεολαίας γιατί αμφισβητεί τις παραδόσεις θεωρώντας ότι αποτελούν έκφραση συντήρησης.Φταίει η παιδεία, η οποία ενώ έπρεπε, μεταξύ των άλλων, να τους παρέχει μια ανθρωπιστική παιδεία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονταν μια ευρύτερη καλλιέργεια, άρα και προσηλυτισμό στις αξίες του παρελθόντος και την πολιτιστική κληρονομιά, τους προωθεί στη στείρα αποστήθιση γνώσεων εφήμερης χρησιμότητας.Φταίνε τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων, προβάλλουν ξένα, αρνητικά, εφήμερα πρότυπα, με αποτέλεσμα οι νέοι να απομακρύνονται από την κουλτούρα των γονιών και των παππούδων τους. Δυστυχώς φταίει και η οικογένεια, οι σημερινοί γονείς δε διαθέτουν χρόνο για να μεταφέρουν τις απαραίτητες και σχετικές με την παράδοση γνώσεις στα παιδιά τους, καθώς κυριαρχεί μέσα τους το άγχος της κάλυψης των  καθημερινών αναγκών. Έπαψε πλέον η οικογένεια να τρώει ολόκληρη μαζί, να συζητάει, να συναποφασίζει. Καθένας τρώει μόνος του, έχει δική του τηλεόραση στο δωμάτιό του με αποτέλεσμα την απομόνωση και φυσικά κάνει ό,τι θέλει μόνος του.Φταίει μια μεγάλη μερίδα των ανθρώπων του πνεύματος, οι οποίοι συνεπαρμένοι από υπεροπτική αντίληψη, αρνούνται στην ιδέα να μεταδώσουν εκείνα τα φώτα, ώστε να αφυπνισθεί η Εθνική τους συνείδηση.Άφησα τελευταία την παγκοσμιοποίηση που οδηγεί στην απώλεια των ιδιαιτεροτήτων των λαών και υποβαθμίζει την πολυπολιτισμική ομοιομορφία.
Tags:

About author

Curabitur at est vel odio aliquam fermentum in vel tortor. Aliquam eget laoreet metus. Quisque auctor dolor fermentum nisi imperdiet vel placerat purus convallis.

0 σχόλια

Leave a Reply