Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 5 μ.μ του Σαββάτου (28/1). Η Εθνική πόλο γυναικών βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμη πρόκληση, διεκδικώντας τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης κόντρα στην Ιταλία.

Τρεις τελικοί τα δύο τελευταία χρόνια δεν είναι και λίγοι. Μετά την 4η θέση στο Παγκόσμιο της Ρώμης το 2009 η ελληνική ομάδα ξεκίνησε την ξέφρενη πορεία της έχοντας σαρώσει σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και με το εμπόδιο της κατόχου του τροπαίου Ρωσίας να έχει βγει από τη μέση, οι Ελληνίδες όλα μοιάζουν ιδανικά. Η «αρκούδα» ήταν αυτή που πριν από τρία χρόνια μας στέρησε το χάλκινο μετάλλιο και το χρυσό στο Ζάγκρεμπ το 2010. Όχι πλέον, όμως...

Με τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας η Εθνική μας έχει το πάνω χέρι κόντρα στις Ιταλίδες, αρκεί να το δείξει και μέσα στην πισίνα στη διάρκεια των τεσσάρων περιόδων του μεγάλου τελικού και να γράψει για μια ακόμη φορά ιστορία.

Ο σαββατιάτικος τελικός θα είναι ο τέταρτος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε μεγάλες διοργανώσεις και ο πέμπτος αν σε αυτές συμπεριληφθεί και ο τελικός του 2005 στο Κίρισι για το World League, όπου κατέκτησε το χρυσό. Η αρχή έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου στον μεγάλο τελικό βρήκαμε και πάλι απέναντί μας την Ιταλία από την οποία χάσαμε με 10-9, η συνέχεια δόθηκε στο Ζάγκρεμπ στην αντίστοιχη διοργάνωση πριν από δύο χρόνια και το περασμένο καλοκαίρι στη Σανγκάη.

Η Ιταλία από την άλλη φτάνει σε τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για πρώτη φορά από το 2006 στο Βελιγράδι όταν και ηττήθηκε από την Ρωσία (10-12). Είναι η ομάδα που έχει τους περισσότερους συνεχόμενους τελικούς (6), από το 1995 (Βιέννη) και ως το Βελιγράδι, με 3 σερί κατακτήσεις τίτλων. Την πρώτη φορά (1995) με αντίπαλο την Ουγγαρία (7-5), το 1997 στη Σεβίλλη (6-5 τη Ρωσία) και το 1999 στο Πράτο (10-9 την Ολλανδία).

Ακολούθησε ο χαμένος τελικός το 2001 στην Βουδαπέστη (5-10 Ουγγαρία), μεσολάβησε ο τέταρτος και τελευταίος τίτλος το 2003 στη Λιουμπλιάνα (6-5 την Ουγγαρία) και ο κύκλος σταμάτησε στο Βελιγράδι τρία χρόνια μετά με την ήττα (10-12) από τη Ρωσία. Η Ιταλία, μαζί με την Ολλανδία, είναι οι πολυνίκεις των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (από 4 χρυσά).

Το 2008 στη Μάλαγα ήταν 4η, όπως και στο Ζάγκρεμπ δύο χρόνια μετά, αφού αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Εθνική μας (10-5) και στη συνέχεια έχασε από την Ολλανδία το χάλκινο μετάλλιο. Είναι πάντως η Εθνική ομάδα που κουβαλά τεράστια ιστορία επιτυχιών, αφού στο παλμαρέ της εκτός από το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών της Αθήνας και τα 4 σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχει δύο χρυσά σε Παγκόσμια πρωταθλήματα (1998, 2001), ένα αργυρό (2003) και ένα χάλκινο (1994) στην ίδια διοργάνωση, δύο αργυρά (2006, 2011) σε World League και ένα αργυρό σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2006).

Από την ομάδα της Σαγκάης όπου ήταν 4η, απουσιάζουν οι Φραντσέσκα Πομέρι, Μαρτίνα Σαβιόλι, Μάρθα Κολαϊόκο και στη θέση τους είναι εδώ η σπουδαία Τάνια Ντι Μάριο που επέστρεψε μετά από 2 χρόνια, η Ροζάρια Αϊέλλο και η Ελίζα Κουεϊρόλο.

Η προϊστορία με το μέρος της

Η Εθνική μας πάνταως μετράει «11 στα 11» κόντρα στην Ιταλία, με τελευταία της επιτυχία τη νίκη της πρεμιέρας (10-9) στο Αϊντχόφεν. Στη Σαγκάη, στον ημιτελικό, η Ελλάδα, νίκησε 14-11, στην Τρίπολη πριν 3 βδομάδες για το «Θέτις Καπ» 11-9, ενώ συνολικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπορεί το ισοζύγιο να είναι εις βάρος μας (10 ήττες, 3 νίκες), αλλά οι επιτυχίες μας από το Ζάγκρεμπ και μετά (7-5, 10-5), καθορίζουν και το ποιος έχει αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι.

Νωρίτερα (14.15) θα γίνει ο μικρός τελικός μεταξύ Ρωσίας – Ουγγαρίας.

Βραβεύεται η Ασημάκη

Η κορυφαία πολίστρια στον κόσμο για το 2011, Αλεξάνδρα Ασημάκη θα βραβευθεί από την LEN και για τον τίτλο της κορυφαία στην Ευρώπη. «Το αποτέλεσμα της εκλογής μου, με εξέπληξε», δήλωσε στο σάιτ της διοργάνωσης η 24χρονη φουνταριστή της Εθνικής και συνέχισε: «Έχουμε μια ομάδα όπου όλες οι παίκτριες είναι πολύ σπουδαίες». Μαζί με την Ασημάκη, θα βραβευτεί και ο Ιταλός τερματοφύλακας Στέφανο Τεμπέστι, παγκόσμιος πρωταθλητής κι αυτός τον περασμένο Ιούλιο στη Σαγκάη, αλλά απών από το Αϊντχόφεν λόγω σοβαρού τραυματισμού στον ώμο του (σ.σ.: έχει χειρουργηθεί και βρίσκεται στο στάδιο της αποθεραπείας).
Πηγή:gazzetta.gr